Oma

Geschreven door op 29 mrt, 2013 in dagelijks, food | geen reacties

Komend weekend is het Pasen en dat doet me denken aan het ziekbed van mijn oma, ongeveer een jaar geleden.

Bij mijn oma speelde eten een grote rol. Zo herinner ik mij het zuurvlees, het konijn, de donkere chocoladepudding, chipolatapudding met lange vingers en een flinke laag slagroom en de garnalencocktail met echte franse cognac en gekookte eieren, véél eieren. Op de koude schotel gevulde eitjes, zomaar een eitje tussendoor of ‘s ochtends een hard gekookt eitje. In het kantoor van mijn opa stond het lekkers vooraf opgesteld. Graag ging ik daar kijken om alles te bewonderen.

Als kind kon ik mijn geluk niet op met zoveel lekker eten. Als we ‘s avonds naar huis reden zat ik misselijk op de achterbank. Oma had altijd veel te veel gemaakt en tevreden vulde zij voor iedereen bakjes om mee naar huis te nemen.

Zij had ook ook veel verhalen over eieren. Hoe ze uit werken ging en eieren voor haar broers en zusje spaarde bij de ‘mevrouw’. In die tijd hadden ze niet veel geld en een ei was een feest. Er was ook een verhaal over een kussensloop, een schaar en een ei maar daarvan ben ik de clou vergeten.
Maar de rol die eieren in haar laatste dagen speelde vond ik het meest opmerkelijk.

Toen de dokters haar nog een paar dagen te leven gaven en zij niet meer at, wisten wij dat het menens was. Dagenlang at ze niets. Totdat iemand haar een vers gekookt eitje van de boerderij gaf. Tot ieders verbazing at zij het ei met smaak op. De dag daarna at ze nog een eitje en zelfs weer een boterham. Ze knapte helemaal op. De doktoren snapten er niets van. Maar die kenden haar natuurlijk niet. Die wisten niet hoe sterk zij was en hoe dol op eieren en vers eten. Want zo’n lekker eitje is natuurlijk niet te versmaden.
Voor het weekend wens ik jullie smakelijk eten en denk er aan, geheel in nagedachtenis van mijn oma: één ei is geen ei.

Uiteindelijk is mijn oma op 94-jarige leeftijd tevreden overleden.

geef een reactie