Varkentjes

Geschreven door op 19 okt, 2009 in dagelijks, food, recepten | geen reacties

In Teteringen, waar ik lange tijd gewoond heb, zag ik vlakbij het bos altijd varkentjes rollen in de modder. Verwonderd keek ik naar het plezier waarmee de varkens zich wentelden in de drab. Ik was er jaloers op dat deze varkentjes de hele dag buiten mochten spelen. Zelf deed ik ook niets liever, tot het moment dat ik zo zwart was dat ik thuis gelijk met kleren aan in bad kon. Mijn moeder noemde me dan Floddertje. Dat was mijn geuzennaam. De avonturen en de tekeningen van Fiep Westendorp konden mij mateloos boeien. Gelukkig zijn hier en daar de varkentjes weer terug en kunnen we weer genieten van deze vrolijke vieze beestjes. Het is jammer dat niet iedereen deze edele dieren kan waarderen. Bovendien zijn ze bijzonder smakelijk.

Geroosterde varkensbuik

1 kilo buikspek
5 kruidenpoeder
sichuan peper
zout

Blancheer het spek een paar minuten in water.
Maak het vlees goed droog.
Smeer het vlees in met de kruiden en zout.
Laat het spek een nacht marineren, onafgedekt in de koelkast.
Zet de oven op 250 graden en rooster 20 minuten. Zet daarna laag op 180 graden tot het vlees gaar is of meet met de kerntemperatuurmeter op 62 graden.
Lekker warm serveren of koud op de boterham.

[Download hier een pdf-je van dit recept om uit te printen en te bewaren.]

geef een reactie