Verse olijven

Geschreven door op 21 mrt, 2013 in food, recepten, reizen | één reactie

Ieder keer weer, als ik in Juseu tussen de olijfbomen loop, vraag ik me af wat je allemaal met verse olijven zou kunnen doen, behalve dan natuurlijk op traditionele wijze inmaken. Ik heb een sterk gevoel dat er méér zou moeten zijn.
Op mijn speurtocht naar leuke recepten met verse olijven kwam ik een recept tegen van Rose Gray en Ruth Rogers in ‘Klassiek Italiaans kookboek’. Maar waar haalde ik verse olijven vandaan in Nederland? Was ik maar in Juseu
Toen Jean Beddington op een avond de lijst met nieuwe producten van de Lindenhoff zat voor te lezen, hoorde ik opeens dat ze verse olijven hadden! ‘Bestel, bestel’, riep ik en viel bijna van mijn stoel af van enthousiasme. Samen hebben we toen het recept van Rose en Ruth geprobeerd.
Het resultaat was schitterend, zoveel smaak, zoveel olijf. Het oliemengsel dat ontstaat is onbeschrijflijk lekker om een broodje in te soppen. Wél even wachten tot de nieuwe oogst!

*Let op in de Turkse en Marokkaanse winkels in het najaar. Zij hebben soms ook verse olijven.

 

Olijven / Olive per cuccina

500 gram verse olijven
(zij beschrijven Apulische olijven maar wij hadden een ander soort dat ook lekker was)
125 gram kerstomaatjes
6 teentjes knoflook
150 ml extra vergine olijfolie
vers gemalen zwarte peper en zeezout

Verwarm de oven op 220ºC.
De de olijven met de knoflook en tomaatjes in een ovenschaal.
Schenk de olijfolie erover en bestrooi alles rijkelijk met zeezout en vers gemalen peper.
Zet de schaal 20 minuten in de oven.
De olijven zullen zacht worden en open knappen.

Serveer de olijven met de olie en geef er goed brood bij.

[Download hier een pdf-je van dit recept om uit te printen en te bewaren.]

1 reactie

  1. Simone
    24 maart 2013

    O dat klinkt wel heel erg lekker! En fijn te weten dat ze bij de Lindenhoff verse olijven hebben… Nu nog de bijbehorende zomer!

    Reply

geef een reactie