Hummus / hoemoes / hoummous / humus / humous

Geschreven door op 14 mrt, 2013 in dagelijks, food, recepten | geen reacties

Het ontbijt is een belangrijk moment van de dag. Voor meneer Gerritsen is er niets lekkerders dan een geroosterde, door zijn tante gebakken, snee brood met humus. Natuurlijk maakt mevrouw Gerritsen graag elke week een vers bakje humus voor haar mannetje, want het is géén werk en zoveel lekkerder dan fabriekshumus. Met een vers geperst glas sinaasappelsap, koffie en yoghurt komen zij de dag wel door.

 

Humus

1 blik kikkererwten van 400 gram of week een dag van tevoren gedroogde kikkererwten en kook ze zelf
1 citroen
olijfolie
1 eetlepel fijngehakte gekonfijte zoute citroen*
1 theelepel komijnzaadjes (even geroosterd in de pan)
2 theelepels komijnpoeder
1 bosje peterselie
200 gram tahini
peper
zout
knoflook naar smaak (voor het ontbijt doet mevrouw Gerritsen er geen knoflook in)

* Gezouten citroen is verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels

Vijzel eerst de peterselie en de komijnzaadjes fijn en doe daarna de afgegoten kikkererwten erbij en maak ze ook fijn. Voeg daarna het citroensap, komijnpoeder, gehakte zoute citroenschil (gebruik het geel van de schil en snijd het wit er af) en de tahini toe. Vijzel nog even door. Meng als laatste olijfolie erbij tot je een smeuïge pasta hebt en maak de humus dan op smaak met zeezout en lekker veel zwarte peper uit de molen. Je kan natuurlijk ook alles in een keukenmachine doen. Maar dan zit er net een beetje minder liefde in.
Het is ook leuk om te variëren. Bijvoorbeeld met doperwten en munt of andere notenpasta’s, peulvruchten en kruiden.
Ook lekker als dip bij de borrel met brood.

[Download hier een pdf-je van dit recept om uit te printen en te bewaren.]

geef een reactie