Kouw sjotel en Schwarzwalderkirschtorte

Geschreven door op 5 feb, 2011 in food, recepten, reizen, restaurant | geen reacties

Het leuke van Limburg is dat je ook dicht bij België en Duitsland bent. Na een lekker broodje kouw sjotel bij de oudere Mevrouw Gerritsen vertrokken we naar Aken, slechts 25 minuten verwijderd van ons logeeradres. Grappig om in zo’n korte tijd ineens in een andere cultuur te zijn. We begonnen met een Stück Torte. De Tortes hier waren echt enorm en zelfs ik wilde een stuk delen. We kozen een Schwarzwalderkirschtorte en een Apfelstrudel, die we met z’n driëen opaten. Het was héérlijk. De zachte crème met de luchtige chocoladecake en de zure met Kirsch doordrenkte kersen. Meneer genoot van zijn warme Apfelstrudel.

Het ijs was gebroken en we gingen flink shoppen. Het plan was om daarna in een beroemde snackbar te gaan eten. Deze snackbar is van een Michelinchef en alles wordt zelf gemaakt: de Currywurst, de friet en de sauzen en je kunt er zelfs champagne bij drinken. Helaas ging dit feest niet door want er was geen zitplaats meer vrij. We moesten uitwijken naar een brasserie. Dit was géén straf en we peuzelden lekkere st Jacobsschelpen met bloedworst en pompoen, kalfsniertjes en een rumpsteak op. Toen onze buikjes vol waren leidde TomTom ons veilig door het donker naar huis. Aachen wij komen terug.

 

Kouw sjotel, een handig gerecht bij veel bezoek

500 gram runderstoofvlees (draadjesvlees)
kilo vaste aardappelen in blokjes
mosterd
mayonaise
augurkjes
zilveruitjes
peper en zout

Kook het stoofvlees. Laat het afkoelen en maak het fijn door de het uit elkaar te trekken.
Kook de blokjes aardappel gaar.
Meng het vlees met de aardappel en doe er een flinke eetlepel mosterd bij en mayonaise naar smaak. Eventueel nog peper en zout. Meng er ook nog zilveruitjes en stukjes augurk doorheen.
Mijn grootmoeder dresseerde het vervolgens op een sjotel met Hollandse kropsla en decoreerde de kouw sjotel met zalm uit blik, gekookte eitjes, tomaat, toefjes mayonaise en nog meer augurkjes.

[Download hier een pdf-je van dit recept om uit te printen en te bewaren.]

geef een reactie