IJshoorntjes

Geschreven door op 29 mei, 2010 in food, recepten | 2 reacties

ijshoorntjes01

Even heeft de zomer zich weer laten zien. Een goed moment om de ijsmachine weer onder het stof vandaan te halen. Zo draaide ik achtereenvolgens cassisroomijs, bananenroomijs en sinaasappel-abrikozenroomijs. Niet in de laatste plaats om zoete broodjes met meneer te bakken. Toch ontbrak er nog iets en ineens wist ik wat het was. Een echt ijshoorntje. Samen met meneer zag ik de mensen nonchalant door de straten lopen, met de meest prachtige, goed gevulde hoorntjes in de hand. Meneer probeerde in de ijssalons hoorntjes te kopen met weinig succes. Bij het IJscuypje lukte het eindelijk voor 1 euro per stuk. Dit ging me toch aan het hart en ik besloot het fenomeen hoorntje te gaan onderzoeken. In mijn favoriete ijsboek Frozen Desserts vond ik een beschrijving van een oublie-ijzer of  in het Italiaans een pizelle.

Bij Duikelman bleken ze een exemplaar te hebben, dus het experimenteren kon beginnen. Het recept uit Frozen Desserts bleek toch het best. Meneer zat in het testpanel en keurde dit koekje goed. Lekker van smaak, krokant maar misschien kon het nog iets dunner. Uiteindelijk werd het een klein hoorntje maar twee bollen konden er wel in. Volgende keer ga ik een stroopwafelbeslag proberen.

ijshoorntjes02

 

hoorntjesbeslag

150 gram poedersuiker
65 gram boter
140 ml eiwit
175 gram bloem
1 eetlepel maïzena
snufje zout

Mix de poedersuiker met de boter tot het wit wordt.
Voeg dan het eiwit beetje bij beetje toe.
Als laatste spatel je de gezeefde bloem met de maïzena en een snufje zout erdoor tot een mooi homogeen beslag.
Bak de hoorntjes in een warm wafelijzer of smeer cirkels, met een paletmes op een siliconenmatje.
Bak ze  af op 190 graden tot ze goudbruin zijn. Haal ze onmiddellijk uit het ijzer of van het matje en rol het koekje op tot een hoorntje. Laat afkoelen en bewaar in een trommel.

[Download hier een pdf-je van dit recept om uit te printen en te bewaren.]

ijshoorntjes03

2 reacties

 1. Albert van der Linde
  6 mei 2013

  Het lukt mij ook heel goed met het recept van knieperties (knijpertjes).
  De ingrediënten voor ons kniepertjesbeslag zijn: 500 gram bloem, 200 gram boter, glas cognac, 500 gram witte of bruine basterdsuiker, 2 eieren, 2 zakjes vanillesuiker, lauwwarm water. Het lauwwarme water voeg je geleidelijk toe tot het een makkelijk door te roeren beslag is.

  Reply
 2. Mevrouw Gerritsen
  6 mei 2013

  Dat ga ik zeker eens proberen. Vooral dat glas cognac lijkt me lekker!

  Reply

geef een reactie