Pizza

Geschreven door op 28 okt, 2012 in food, restaurant | geen reacties

In Italië at ik de eerste lekkere pizza van mijn leven. Het was november 2011 en volop in het tomatenseizoen. In Vico Equense (vlak bij Napels) belandden wij bij ‘Da Franco’. Op de vitrines lagen alle verschillende soorten tomaten uit de streek uitgestald. In de vitrines verschillende delicatessen waaronder ook heerlijk vers brood met venkelzaadjes. De inrichting was sober maar doeltreffend. Door alle verse ingrediënten wist je dat de pizza hier wel eens heel goed zou kunnen zijn. De pizza’s kwamen uit een houtoven. Het verschil zat hem in de bodem en in de topping. De smaak van het deeg was een beetje rokerig. Het beleg bestond uit heerlijke rauwe tomaten, verse buffel mozzarella en natuurlijk basilicum. Het was een salade Caprese op een pizza. Niet zo’n zompig beleg maar frisse heldere smaken. Het is wel jammer dat ik na één zo’n pizza, de rest van de dag, geen pap meer kan zeggen. Leuker is het om een pizza met meerdere mensen te delen.

Deze zomer verdiepte ik me in de pizza en bakte samen met verschillende pizzaiolo’s in een houtoven. Pizzaiolo’s zijn eigenwijze Italianen die gespecialiseerd zijn in het pizza bakken. Ik leerde er veel van de Italiaanse cultuur. Dat was bijzonder boeiend.

Regel 1 De pizzaiolo maakt te allen tijde zijn eigen deeg en heeft zijn eigen recept.
Regel 2 De pizzaiolo werkt niet samen.
Regel 3 (eigenlijk regel 1) De pizzaiolo houdt zich aan de traditionele toppings. Nieuwe combinaties vindt hij belachelijk. Hij roept dan ook ‘Mama Mia’.
Regel 4 De pizzaiolo (Italiaan) kan ook andere Italiaanse gerechten maken en laat dat graag zien. En verdomd, wat hij maakt is altijd lekker.
Regel 5 De tomatensaus: hoe simpeler hoe beter!
Regel 6 Jij snapt er niets van en dat wil de pizzaiolo graag zo houden.

Ondanks alles kwam ik er door schade en schande toch achter hoe je een goed deeg moet maken, wat de perfecte tomatensaus is en hoe je moet omgaan met het vuur en de Italianen.

Terwijl ik me hier allemaal héél druk om maakte, had ik niet in de gaten dat ik een pizzaliefhebber geworden was.

geef een reactie