Cramaillotte

Geschreven door op 3 mei, 2013 in dagelijks, food, recepten | 6 reacties

De weitjes en grasveldjes (in stad en land) kleuren de laatste dagen zéker voor de helft geel. Een opwindende tijd van het jaar, want, al sinds m’n kindertijd, ben ik dol op paardenbloemen. Ik ging er dan vaak op uit om voor mijn moeder een vers geplukt boeketje van deze prachtige bloempjes samen te stellen. Gelukkig tot grote tevredenheid van mijn moeder. Ze vond ze erg mooi, in tegenstelling tot de andere moeders uit de straat, die het maar stinkbloemen vonden. Hun kinderen werd verboden ook maar één paardenbloem mee naar binnen te nemen.

Een paar jaar geleden kwam ik in een Frans kookboek een recept tegen om paardenbloemhoning te maken. Dat intrigeert me al té lang en daarom heb ik dit voorjaar maar eens de stoute schoenen aangetrokken.

Honing van paardenbloemen

400 gram paardenbloemen
1 citroen
500 gram geleisuiker

Was de bloemen en haal het groene gedeelte eraf of laat het er juist aan voor een bittertje.
Snij de citroen in plakken.
Kook de bloemen en de citroen 20 minuten in 1 liter water.
Filter het water goed en voeg de geleisuiker toe.
Giet de gelei in gesteriliseerde potjes.
Zet de potjes na 10 minuten op hun kop.
Laat afkoelen.

Meer informatie over het paardenbloempje:
urban herbology
wiki

[Download hier een pdf-je van dit recept om uit te printen en te bewaren.]

6 reacties

 1. Matthijs
  3 mei 2013

  Maak al jaren wijn van deze bloemen [pisenlit]. Maar honing ga ik nu zeker proberen. Dank U.

  Reply
 2. Mirjam
  3 mei 2013

  Wat leuk dit! Mijn tuin staat er inmiddels vol mee en weet nu wat ik er mee kan doen.

  Reply
 3. Anna
  8 mei 2013

  Ik heb je recept gemaakt en begrijp nu ook de naam, de gelei heeft een prachtig zacht gele honing kleur. Morgen ga ik proeven.

  Reply
 4. Mevrouw Gerritsen
  8 mei 2013

  Wat leuk! ik ben benieuwd of je het lekker zult vinden.

  Reply
  • Anna
   9 mei 2013

   De prachtige fotoreportage heeft mij over gehaald het te proberen. De gelei is heerlijk, heeft wel wat weg van een kruidige honing soort. Hoe is de consistentie van de gelei bij jou?

   Reply
 5. Mevrouw Gerritsen
  12 mei 2013

  Dank je voor de mooie woorden. Mijn gelei is geleiachtig! Bij jou niet?

  Reply

geef een reactie