Les Saveurs du Palais

Geschreven door op 9 apr, 2013 in dagelijks, food | 2 reacties

Sinds ik de film Les Saveurs du Palais heb gezien, blijft hij me maar bezig houden.

Hortense, de vrouwelijke kok die uitverkoren is om voor de president te koken, doet er alles aan om de beste producten te krijgen. Ze is niet te beroerd om een halve dag met de trein op en neer te reizen voor vers geplukte paddenstoelen. In een eenvoudig schortje werkt ze met haar hulpje dagenlang aan maïsbrood met de perfecte knapperigheid. De potten van El Bulli komen de keuken niet in. Alle moderne apparatuur als pacojets en roners vindt zij maar ingewikkeld en reageerbuisjes krijgen geen kans. We zijn terug op aarde, waar we werken met ingrediënten die het land en de zee ons te bieden hebben. De machocollega’s van Hortense kijken neer op dit vrouwtje uit de provincie, dat een truffelveldje schijnt te hebben. Zonder zich iets aan te trekken van de hiërarchie in de keuken van het Élysée, gaat deze vrouw het gevecht aan, met respect voor zichzelf.

Zij is niet bezig om indruk te maken. Haar belangrijkste vragen zijn steeds weer: “Wat wil de president eten, wat vindt hij lekker, waar wordt hij gelukkig van?”

Pijnlijk is het om te zien dat er langzamerhand op het inkoopbudget beknibbeld wordt, zelfs voor de president. Terwijl goede spullen nu eenmaal hun prijs hebben.

Ik denk dat de Fransen ook in de gaten krijgen dat ze misschien iets heel moois gaan verliezen. Het is tijd voor La Revolution Culinaire, terug naar de keuken van de moeders.

2 reacties

 1. Roos
  10 april 2013

  Nah, daar zat ik net aan te denken aan die film. Ik heb hem laatst gezien en er erg van genoten. Wat heerlijk om naar te kijken en ja, treurig, het wantrouwen en de merkwaardige bezuiniging.

  Reply
 2. De Sigarenfabriek
  10 april 2013

  Mooi verhaal! We gaan de film binnenkort tonen in ons FilmFoodFestival. Enne, die kreeften van de foto lagen afgelopen zaterdag bij ons op het bord. Wij houden wel van mooie producten, net als onze gasten!

  Keep up The good blogging!
  Martin

  Reply

geef een reactie